Hem - Fakta - Ljusteknik – Xenon

Ljusteknik – Xenon

Xenon

Gasurladdningslampor alstrar ljus enligt den fysikaliska principen för elektrisk urladdning. När tändspänning från en elektronikenhet läggs på joniseras gasen mellan lampans elektroder (fylld med ädelgasen xenon och en blandning av metaller och metallhalogenider) och fås att lysa med hjälp av en ljusbåge.

Under den kontrollerade tillförseln av växelström (ca 400 HZ) förångas de flytande och fasta ämnena på grund av den höga temperaturen. Lampan når full ljusstyrka först efter några sekunder när alla beståndsdelar har joniserats. För att undvika att lampan förstörs genom den okontrollerat ökande strömmen begränsas strömmen av en elektronikenhet.

När full ljusstyrka har uppnåtts behövs bara en driftspänning (inte tändspänning) på 85 V så att den fysikaliska processen underhålls. Ljusflöde, ljusutbyte, ljustäthet och livslängd är betydligt bättre än för halogenlampor.

Xenonlampan har ett dagljusliknande sken och är därför mer vilsamt för ögat än halogenljus och ger även en mer korrekt färgåtergivning.


Information hämtad från Hella

Kolla även

Faktadiagram för våra tester

I vår strävan att göra våra tester mer överskådliga så börjar vi nu att lägga …